Ett projekt som snart mognat klart…

20130906_173709Projektet Barn, unga, bibliotek Futurum.kom som startades upp av Pia Malmberg-Kronvall, Regionbibliotek Kalmar och Lars Johansson, Länsbibliotek Sydost hösten 2011, börjar närma sig sitt slut. Det känns länge sedan och mycket vatten har flutit förbi. Vi som tillhört projektledningen (Det har hunnit bli några byten på posterna. Idag heter vi Hannah och Therese) hoppas ju att vattnet inte bara runnit iväg liksom tiden, utan kanske tagit sig nya sträckningar eller lämnat något lite mer bestående kvar i verksamheterna.

Precis innan sommarsemestrarna skickade vi ut en enkät till samtlig personal på biblioteken i Kalmar, Kronobergs och Blekinge län med frågor om hur projektets olika delar upplevts ute på biblioteken, hur de förankrats och om de varit till någon nytta i verksamhetsutvecklingen. Nästa vecka tar Pia Holgersson som driver företaget Velopia och som kommer att utvärdera hela projektet, sig  an materialet och ska försöka analysera det och slutligen komma till någon slags konklusion. Pia har under senvåren även intervjuat några av den deltagande personalen, deltagande barn i Disajnprojektet och projektledningen. Allt material kommer att sammanfattas i ett skriftligt dokument och i ett filmformat.

Har ALLA fått barnkompetens – som var ett av de viktigaste målen för att starta upp detta projekt? Att alla, inte bara de som har ett uttalat ansvar att jobba med verksamhet för barn och unga ute på biblioteken ska känna att de har en kunskap om målgruppen och att det är självklart och tydligt att såväl verksamhet som personal har ett stort fokus på den målgrupp som i varje kommun, i varje biblioteksplan, står som prioriterad d v s barn och unga.

Vi i projektledningen går oroligt väntande… Har vi lyckats? Har vi misslyckats? Om vi inte lyckats, vad är det vi behöver fortsätta att arbeta med….

Ute mognar sommaren. I min trädgård mognar björnbären och rosorna har kört igång en andra blomningsomgång. Projektet Barn, unga, bibliotek Futurum.kom mognar också. Vi har ett projekt kring den fysiska miljön som ännu inte är i hamn och vi planerar just nu för en slutkonferens som kommer att äga rum den 21 oktober på Palladium i Växjö som vi vill att alla bokar in i kalendern.

Jag plockar några bär som hunnit mogna och njuter av den sötsyrliga smaken. Jag hoppas att det är så, att innehållet i projektet successivt har mognat, kunnat avnjutas och satt sina spår i bibliotekens verksamhet och hos personalen, att det inte mognat över, förgäves, ruttnat eller hänger kvar där på sina grenar, outnyttjat.

/Therese

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: