En slutkonferens, mer av ett avstamp…

IMG_0301[1]21 oktober, en dag med regn och rusk träffades ett antal nyfikna deltagare på Kulturhuset Palladium i Växjö för att sjunka ned i de mjuka röda biofåtöljerna och lyssna till slutet av ett projekt…..

Dagen inleddes med bokryggspoesi! Prickiga Paula, barnbibliotekarie på Växjö stadsbibliotek presenterade tillsammans med fem härliga läsande och skrivande bokklubbsbarn som även deltagit i Disajnprojektets fokusgrupp sina skapade alster. Bokdraken var också med. Denne fick sedan vara med på scenen tillsammans med bokryggarna som rekvisita under hela resterande dagen.

Därefter kom tre inspirerande föreläsare, först utifrån ett mer teoretiskt perspektiv under förmiddagen och efter lunch praktik och show!

IMG_0302Ylva Lorentzon är doktorand i barnkultur (den enda i sitt slag!) vid Stockholms universitet, men arbetar också på Centrum för barnkulturforskning. Hon talade om barnkonventionen, och att det där med barnets bästa inte innebär en självklar rätt till delaktighet, men en rätt att bli hörd. Barnkulturen är i vid mening alltid politisk, menade Ylva Lorentzon, i och med att den skapas av vuxna och oftast har politiska direktiv som är styrande i någon form. Det politiska fokuset ligger oftast på den fysiska tillgängligheten när man ser till barnperspektivet. I stället för att se till ”en individ med särskilda behov” är det kanske till att se ”en individ med särskilt perspektiv”. Men varför ska man fråga barnen då? Jo, för de är också medborgare.

IMG_0310[1]Efter lunch klev Katti Hoflin upp på scenen. Katti Hoflin är en engagerad person som gjort avtryck och rört om vad hon än arbetat med – Bollibompa, Barnbiblioteken på Kulturhuset och nu senast Dunkers Kulturhus i Helsingborg. Presentationen utgick från uppbyggnaden av biblioteket TioTretton på Kulturhuset – ett bibliotek för dem i mellanåldern, de som varken är barn eller ungdomar, de som hatar böcker!? Det visade sig dock inte vara så, även om biblioteket ger utrymme för att använda digital teknik, spela teater, laga mat eller bara slappa. Besökarna läser och lånar böcker som bara den. Det viktiga är att se vartenda barn, påpekade Katti Hoflin att som personal och vuxen kunna bemöta, lyssna, vara närvarande. Det kräver dock en engagerad personal, personal som vill ”hänga” med barnen. Bibliotekens uppgift är att hjälpa människor att nå sina livsmål. Även om inte alla får chansen att skapa ett nytt bibliotek är det viktigt att ställa sig frågan vad ett barn- och ungdomsbibliotek är och vilka det är till för.

IMG_0321[1]”Så som nu har det aldrig varit, så som nu kommer det aldrig mer bli!”. Under den rubriken talade dagens sista inspiratör – Micke Gunnarsson, kreativitetskonsulent, bloggare, skådespelare, rådgivare inom internet och digitala medier m m från Ronneby. I samtalet med barn, unga och med vilka medmänniskor som helst, är det viktigt att utgå ifrån mig själv. Mår jag bra, kan jag bemöta och se positivt på omvärlden. Och omvärlden förändras, hela tiden. Barnen är vår framtid och deras värld kommer inte att se ut som världen är nu eller som vi vuxna vuxit upp i. Det är framtidstro på sig själv vi måste ge våra barn, inte tala om för dem att det var bättre förr.

Christer Bergqvist, Regionbibliotek Kalmar och ordförande i projektets styrgrupp menade i sin inledning att dagen mer är av ett avstamp framåt snarare än ett slut. Vad innebär då det? Ja, projektledning och styrgrupp hoppas att projektet Barn & Unga Futurum.kom satt sina spår och gett så många som möjligt en ökad kunskap i att möta och bemöta barn och unga. Men projektet kommer leva vidare i form av fortsatt arbete med medborgardialog bl a via fokusgrupper. Bibliotekscheferna kommer att få ett tydligare uppdrag att förankra målgruppen barn och unga i verksamheten och i arbetet med de lokala biblioteksplanerna och vi kommer att se över statistik och mätvärden.

Och så är ju Disajnprojektet inte riktigt i hamn ännu. Vi kommer för hoppningsvis att kunna se några framväxande resultat av förändringar i biblioteksmiljön på de bibliotek som deltagit i projektet..

För övrigt, i vimlet…

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: