Rummet

Breddseminarier Barn våren 2012

… följdes upp med uppdrag på hemmaplan för biblioteken.  Här nedan kan du läsa om vad man kommit fram till när det gäller barnperspektiv på det fysiska biblioteket när det gäller:

Här finns även en överskådlig sammanfattning (i ppt-format) gällande entrén, biblioteket som helhet samt barnavdelningen.

**************************************************************************************

Barnavdelningen på ett bibliotek. Räcker det att ha hyllor som är lite lägre? Ska man ha utklädningskläder, datorer, skapande verkstad, myskuddar, snickarbänk också? Eller inte? På denna sida kommer vi att publicera goda exempel. Längre ner på sidan finns länkar till inspiration!

Idéskiss på ombyggd Gummifabriken, VärnamoGummifabriken är ett projekt i Värnamo

… som kommer att samla campus, bibliotek, biostad, teatersalong, näringslivscentrum hörsalar och lokaler för programverksamhet i byggnader som tidigare var industri. Kommuninvånarna får tillgång till utbildning, högskolans databaser och studenterna får tillgång till ett kulturutbud.

Det bibliotek man planerar är inte ett barnbibliotek – det är ett ungt bibliotek. Delaktighet måste vara ett ledord när man vill jobba fram detta.

Kommunen har runt 33 000 invånare. Hela satsningen kommer att kosta 337 miljoner. Politikerna ser det som ett sätt för en kommun av Värnamos storlek att överleva. Kulturen ses som ett viktigt dragplåster för att rekrytera ex läkare och andra akademiker. Stort fokus har lagts på att Gummifabriken ska vara ett kulturcentrum för barn och unga. Bibliotekets barnavdelning kommer att vara ett skyltfönster ut mot gatan.

Från 2007 har planer funnits. Visst man blir otålig, men kanske att processens längre tid också har varit positivt. Kulturpersonalen – spanat i landet och utom landet efter goda exempel. I väntan på att komma till Gummifabriken så passar man på att pröva mycket olika saker! Från placering av reserverade böcker till att arbeta mer i team eller nya team. Vi har en stor frihet i organisationen så det gäller att använda detta!

Användarnas önskemål – fokusgrupper och sociala medier

Man har tagit del av användarnas tankar och önskemål genom dialog med olika grupper, samtal på nuvarande biblioteket, webbenkäter, sociala medier – Facebook. Inför detta har all personal gått en kurs i just sociala medier. Det viktigaste man tog med sig från den är att det inte är farligt att prova även sådant som man inte behärskar fullt ut. ”Man ska lita på sina besökare” en inställning man tagit med sig från Kulturhuset, Stockholm.

Unga praktikanter – goda informanter

Anställda praktikanter – arbetslösa ungdomar – har varit goda informanter. Unga, oförstörda och utan förutfattade meningar om bibliotek har de vågat ställa frågor om ”varför gör ni så här.  De har rekryterat sina kompisar att vara med i fokusgrupper. Sammantaget har man fått ett stort, svårhanterligt material – men fantastisk informationskälla. Viktigt med delaktighet, att informanternas synpunkter genomförs. Det måste hända saker snabbt och i nära anslutning till att frågorna ställts. Svaren kan inte vänta om man vill behålla intresse och även att vara välkommen med nya frågor och fokusgrupper.

Vad vill ungdomarna ha?

Man ska böcker på biblioteket, mycket böcker. Biblioteket ska kunna överraska. Det ska gå att ha LAN på biblioteket. Det ska finnas många platser att plugga vid, vare sig man vill plugga tillsammans med andra eller enskilt. Se till att det finns många elkontakter och på många olika ställen. Det ska vara tillåtet att ta med eget fika lika väl som att det ska gå att köpa fika på plats. Bra öppettider – sent på kvällen. I Värnamo har man haft en tjejkväll till kl 22 för blommor och frisyrer. Ska biblioteket hålla på med detta? Jo, det lockar folk till biblioteket som annars inte skulle kommit.

_______________________________________________________

Mini-bibblan Oskarshamn frågedisken

Mini-bibblan i Oskarshamn

I mini-bibblan kan de allra minsta barnen leka bibliotek – det bästa sättet att lära sig ju!. Vi har byggt en informationsdisk och förstås en RFID-station. Till lekhörnan hör också ”lekböcker” som man kan låna, lämna tillbaka och sortera i bokhyllan om man vill.

Informationsdisken hittade vi ritning till i boken Fixarboken av Sara Hjelmstedt och sedan har våra vaktmästare byggt ihop den av material vi hade. RFID-stationen är en svart ruta målad direkt på väggen, en liten svart hylla, en miniräknare fastskruvad på hyllan och dataskärmen är ett laminerat A3-papper. Sedan har vi använt riktiga (ej fungerande) dataskärmar, tangentbord och handscannrar. Böckerna i lekhörnan har förstås fått egna mini-bibblan streckkodsetiketter. Stor succé!

// Karin Enocksson, Oskarshamns bibliotek

Mini-bibblan i Oskarshamn   Mini-bibblans rfid-maskin i Oskarshamn   Mini-Streckkod på mini-bibblan i Oskarshamn   Första sida i Nyheterna 5 sept 2011 om Mini-bibblan i Oskarshamn   Artikel om mini-bibblan i Oskarshamn i Nyheterna 5 sept 2011

______________________________________________________________

Här är länkar till inspiration:

Annonser

6 svar

  1. Jag tror att barn blir lite stressade när det är för mycket saker samtidigt, de vet inte riktigt vad de ska göra då, om det bara finns böcker där så räcker det med att sitta ner och läsa eller att i lugn och ro gå igenom vad man ska låna

  2. Jag tror att det är viktigt att det är en genomtänkt miljö för barnen, inte att man bara slänger in en massa leksaker och barnböcker och kallar det för barnavdelning. Som exempel på något som jag tycker är en bra miljö för barn är bland annat det underbara ”Rum för barn” som finns i Stockholm och som känns väldigt välanpassat för barn, utan att vara alltför ”lekigt”. Det är trots allt böckerna och upplevelsen av dem som är i fokus.

  3. Och naturligtvis menar jag inte att alla bibliotek ska efterlikna det påkostade i Stockholm, utan att barnrummet/avdelningen skall vara en levande miljö där barnen direkt känner sig välkomna. Det kan ju såklart se olika ut på olika ställen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: